Hoe maak je een houten snijplank schoon? - GrainWood

Het schoonmaken van een houten snijplank vereist een tedere aanpak om beschadiging van het hout en de afwerking te voorkomen. Hier is een stapsgewijze handleiding over hoe je een snijplank kunt reinigen:

 

Dagelijkse Reiniging:

  • Was de snijplank na ieder gebruik met een mild afwasmiddel en warm water. Gebruik een zachte spons of doek om het houtoppervlak schoon te schrobben.

Vermijd Sterke Reinigers:

  • Gebruik geen agressieve chemicaliën, schuur pads of schuurpoeders, omdat deze de houtafwerking kunnen beschadigen.

Vlekken Verwijderen:

  • Bij hardnekkige vlekken op je snijplank, kun je een mengsel van bakpoeder en water maken. Schrob met een zachte doek of spons, voorzichtig, het bevlekte gebied met dit mengsel.

Grondig Drogen:

  • Droog de snijplank na het wassen grondig met een schone, droge doek of keukenpapier. Laat de plank niet nat achter, omdat langdurige blootstelling aan vocht het hout kan beschadigen. Plaats de snijplank rechtop of liggend, dus met de nerf verticaal of horizontaal. Laat de snijplank uit zichzelf verder drogen, versnel het proces niet door de snijplank op de verwarming of in de zon te plaatsen. 

Onderdompeling Vermijden:

  • Dompel een houten snijplank nooit volledig onder water en plaats de snijplank nooit in de vaatwasser. Overmatige blootstelling aan water kan de afwerking aantasten en ervoor zorgen dat de snijplank kromtrekt of barst.

 Gebruik aparte snijplanken voor verschillende voedingsmiddelen:

  • Overweeg het gebruik van aparte snijplanken voor verschillende soorten voedsel (bijv. een voor groenten en een andere voor rauw vlees) om kruisbesmetting te voorkomen.

 

Met het volgen van deze stappen kun je jouw houten snijplank schoonhouden zonder de afwerking te beschadigen. Regelmatige, tedere reiniging en onderhoud met een houtafwerking helpen de levensduur van je houten snijplank te verlengen en voorkomen het ontstaan van bacteriën.

Back to blog